Vse za to, da bo hidravlika brezhibno delovala

S hidravličnimi sistemi opravimo veliko zahtevnega dela, zato mora ta oprema delovati povsem brezhibno. V nasprotnem primeru prihaja tudi do varnostnih tveganj in drugih težav, s katerimi ogrožamo sebe in druge, lahko pa tudi delovne stroje, s katerimi delamo. Lahko bi našteli še celo vrsto drugih nevšečnosti, ki izhajajo iz slabega hidravličnega sistema, a vedno pridemo do enakega zaključka – hidravlika mora biti dobro pripravljena na svoje delo, da bomo lahko varno in uspešno opravljali razne naloge na terenu.

Ker se ti sistemi uporabljajo za najrazličnejše naprave in namene, nimamo vedno opravka z enakimi tveganji, niti ne z enakimi nalogami pri vzdrževanju. Lahko pa se osredotočimo na tiste najbolj značilne hidravlične sisteme, s katerimi se tudi najpogosteje srečujemo. Večina uporabnikov ima s hidravliko opravka pri kakšnih traktorjih in kmetijski mehanizaciji, gozdarski opremi in drugih delovnih strojih, ki jih uporabljamo tudi doma. Pravzaprav je lahko hidravlika tudi nepogrešljiv del kakšnih manjših naprav, recimo kiperskih prikolic. V vsakem primeru smo pozorni na delovanje sistema in njegovih komponent, da bomo lahko opravljali zahtevno delo. Hidravlični sistem prenaša velike obremenitve, zato si kompromisov ne moremo privoščiti.

Hidravlika vedno deluje po istem principu

Ne glede na to, da so s hidravličnimi sistemi opremljeni razni delovni stroji, ki se med seboj lahko zelo razlikujejo, so načela delovanje hidravlike vedno enaka. Zato lahko hitro odkrijemo tudi mnoge podobnosti, nenazadnje imamo opravka tudi s podobnimi nalogami pri vzdrževanju in servisiranju sistema. 

Hidravlika v osnovi ni zelo zahtevna, lahko pa se uporablja tudi v zelo kompleksnih sistemih

Vsak hidravlični sistem je sestavljen iz nekaterih osnovnih komponent. Hidravlična tekočina se pretaka po ceveh, poganjajo jo hidravlične črpalke. Prav črpalka je kritični element za delovanje hidravličnega sistema, saj uravnava prenos sil in omogoča delo s hidravlično opremo. Je torej povsem neprecenljiv del takšnega sistema, najdemo jo v osrčju hidravlike – povezuje uporabnika na eni in delovni stroj na drugi strani.

Da bo upravljanje hidravlike sploh možno, potrebujemo še nekaj drugih delov sistema. Sama po sebi nam hidravlika namreč še ne omogoča koristne uporabe, če gre le za tekočino, ki se pretaka po ceveh. Da bi lahko potencial takšnega sistema dejansko izkoristili, moramo urediti mehanizem za upravljanje prenosa sil. Tu nam pomagajo hidravlični ventili, ki imajo prav to nalogo. V praksi najbolj neposredno delamo s tem elementom, ventili so prilagojeni za enostavno upravljanje hidravlike s strani uporabnika.

Vsak hidravlični stroj ima podobno osnovno zasnovo, pridejo pa v poštev seveda tudi drugi kosi, sploh pri bolj kompleksnih sistemih. Zato je zelo pomembno, da vsaj približno poznamo sestavo hidravlike in kritične kose. Z njimi se bomo gotovo dodatno seznanili pri vzdrževanju in morebitnem servisiranju hidravlike.

Kakšno vzdrževanje zahteva hidravlika?

Kot zelo zmogljiv in vsestransko uporaben sistem je hidravlika seveda redno v rabi, posledično se pokažejo znaki obrabe, neizogibne so tudi nekatere težave, ki pridejo do izraza na dolgi rok. Zato moramo biti zelo vestni pri vzdrževanju sistema. Pravzaprav moramo že v izhodišču izbrati kvalitetno opremo, ki bo dobro pripravljena na te obremenitve. 

Z vidika vzdrževanja je pomembno to, da spremljamo stanje hidravličnega sistema in hitro ugotovimo kakšne nepravilnosti. Ker gre za sistem, ki je pod pritiskom, je stalno prisotno tveganje za uhajanje hidravlične tekočine. Imeti moramo dobra tesnila in spremljati količino hidravlične tekočine, po potrebi izgubljeno tekočino tudi nadomestimo. 

Postopki vzdrževanja so odvisni tudi od tega, kako kompleksna je hidravlika v delovnem stroju

Nekaj pozornosti namenimo tudi drugim elementom sistema, sploh če se pokažejo kakšne težave. Spremljamo delovanje hidravlične črpalke, to je element, ki redno deluje in ga bo treba v primeru obrabe ali poškodb hitro zamenjati. Še bolj kritične so lahko kakšne nepredvidljive poškodbe, predvsem so za te dovzetne hidravlične cevi. Hitro bomo ugotovili, če gre za kakšne velike težave, običajno jih naslovimo z obiskom servisa. Pogosto je možno problem odpraviti preprosto tako, da prizadete kose zamenjamo.

Hidravlika se vzdržuje s pomočjo izkušenih serviserjev

Vsekakor lahko najboljši rezultat pričakujemo pri serviserjih, ki se na hidravlične sisteme dobro spoznajo. Da bo hidravlika na svoje delo kar najbolje pripravljena, se splača izkoristiti storitve profesionalnih serviserjev. Pri njih dobimo dobro ponudbo za razne vzdrževalne in servisne posege, seveda tudi popravila. Poleg tega imamo na istem mestu pogosto tudi možnost nakupa nadomestnih kosov, to so recimo hidravlične poteznice, črpalke, ventili, cevi in podobno. Dober serviser s hitro dobavo nadomestnih delov močno olajša ukrepanje v primeru težav, tako da ne bo treba dolgo čakati na popravila. Včasih se splača imeti rezervne dele tudi doma, da lahko enostavna popravila opravimo kar sami, čeprav hidravlika tega ne dopušča vedno.

V vsakem primeru moramo za hidravliko dobro skrbeti, ukrepati je treba že pri kakšnih manjših znakih poškodb ali obrabe. Pogosto so na udaru hidravlične poteznice, tudi cevi so precej izpostavljene. Ni nujno, da bo šlo za kakšne velike poškodbe s hudimi posledicami, a že manjše nevšečnosti nas lahko močno ovirajo pri delu. Zato je treba potencialne težave pravočasno nasloviti, če se le da kar s preventivo. Tako bo hidravlika vedno dobro pripravljena na svoje delo, ne da bi se morali z njo kar naprej ukvarjati.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *