Trendi pri sobah za otroke in mladostnike

Prostori malih in velikih otrok morajo biti zelo dobro prilagojeni svojemu namenu, stanovalcu pa morajo nuditi varnost, zasebnost, domačnost in vso potrebno funkcionalnost. Namen in naloga takšne sobe se skozi čas spreminja, prav tako bo treba verjetno prej ali slej poleg opreme, pohištva in pripomočkov spremeniti tudi izgled sobe. Kaj pravijo trendi na tem področju?

Sobe za otroke

Otroška soba je v veliki meri namenjena igri in preživljanju prostega časa, seveda pa je to tudi spalnica in varno zavetje za vsakega malčka. Na področju opreme ne gre preveč pametovati in tudi trendi ne morejo veliko pomagati. Kar se izgleda tiče, pa lahko omenimo nekatere preizkušene in brezčasne rešitve, ki so vedno v modi. Trendi namreč še vedno nakazujejo na to, da mora biti otroška soba barvita in atraktivna, privlačna za malčka, ki želi v njej preživljati svoj prosti čas. Seveda je treba še vedno paziti, da ne ustvarimo preveč kričečega okolja, ki bi lahko onemogočalo sprostitev in spanec. Priljubljene so pastelne barve in kontrastne barvne kombinacije, otroška soba pa mora biti načeloma svetla.

Sobe za mladostnike

Mladinska soba se že po izgledu loči od otroške. Ne le, da je oprema bistveno drugačna, tudi dekoracija nakazuje na to, da v tem prostoru biva mladostnik. Univerzalna rešitev je ta, da odločitve o izgledu in dekoraciji prepustimo stanovalcu. Mladinska soba je namenjena starejšim otrokom, ki se lahko glede takšnih zadev že sami odločajo.

Sicer pa trendi tudi na tem področju nakazujejo na priljubljenost svetlih prostorov, za razliko od otroških sob pa se mladinske le redko obarva v vpadljive in kontrastne barve. Boljša izbira so harmonične barve, ki ne izstopajo preveč. Tudi tu so priljubljene pastelne barve, čeprav seveda mladinska soba nudi veliko priložnosti za eksperimentiranje s podobo. Stanovalec bo izgled prostora tako ali tako hitro prilagodil svojemu okusu.