Talne keramične ploščice

Talne keramične ploščice so obvezna oprema doma

Ploščice imajo zelo pomembno nalogo in se tudi v praksi odlično obnesejo, zato jih s pridom izkoriščamo v praktično vseh okoljih. Povsod, kjer potrebujemo kakovostne talne obloge za dobro zaščito površin, pridejo talne keramične ploščice gotovo v poštev. Najpogosteje jih srečujemo v stanovanjskih prostorih, kjer naletimo na različne vrste ploščic, a seveda tudi druge površine opremimo s keramiko. Ponekod je takšna zaščita pravzaprav predpisana, tako najdemo ploščice recimo v obratih za predelavo hrane in v podobnih okoljih.

V vsakem primeru lahko računamo na to, da bodo ploščice zagotovile odlične funkcionalnosti, predvsem dobro zaščito tal, pa tudi enostavno uporabo prostora in učinkovito čiščenje. Hitro pridejo do izraza razne odlike, tudi tiste, ki jih na prvi pogled morda ne prepoznamo. Za nameček pa lahko stenske in talne keramične ploščice ustvarijo čudovit estetski učinek, kar je prav tako pomembno pri opremljanju stanovanjskih prostorov, v katerih bomo bivali. Z nekaj domišljije lahko dosežemo odličen rezultat, v pomoč pa bo tudi pestra izbira med ploščicami v različnih stilih in velikostih.

Poslužimo se kakovostnih ploščic, ki bodo res dobro opravile svoje delo. V primeru, da potrebujemo kakšne posebne keramične izdelke, pa se odločimo za profesionalne storitve keramičarstva, pričakujemo lahko zelo raznovrstne možnosti, recimo izdelavo xxl keramike in drugih elementov po meri. V sodobnih stanovanjskih prostorih pridejo tovrstne rešitve še posebej do izraza.

Talne keramične ploščice za kopalnico

Najbolj izrazite so verjetno ploščice v kopalnici, saj v tem prostoru le redko najdemo kakšne druge talne obloge. Potrebujemo namreč dobro zaščito pred vodo in pred visoko vlažnostjo nasploh, zato je keramika izredno priporočljiva, če ne že kar samoumevna. Na voljo je raznovrstna keramika za kopalnico, tako da imamo pri opremljanju prostora popolno svobodo, dosežemo lahko odlične učinke.

Stenske in keramične ploščice omogočajo oblikovanje posebnih učinkov v sodobnih kopalnicah

Najbolj pomembne so seveda talne keramične ploščice za kopalnico, saj so prav tla najbolj izpostavljena vodnim kapljicam in curkom. Poleg tega se na tleh voda zadržuje tudi dlje časa in s tem pomeni večje tveganje za občutljive materiale. Preprečiti moramo pronicanje vode v betonsko ploščo, pri čemer imajo talne keramične ploščice zelo pomembno nalogo. Seveda pa pri tem pridejo do izraza tudi drugi učinki. Ploščice so prijetne za uporabo, upoštevajmo recimo, da v kopalnici pogosto hodimo bosi. Poskrbeti moramo, da površina ni preveč mrzla in spolzka. Keramika dobro prevaja toploto in se lahko uporablja tudi v kombinaciji s talnim ogrevanjem, v tem primeru ponujajo keramične ploščice odličen učinek v kopalnici.

Ker je keramika za kopalnico tako pomembna in vsestranska, imamo na voljo zelo široko ponudbo izdelkov te vrste. Ne samo talne ploščice, temveč tudi stenske, ki jih običajno namestimo do določene višine za optimalno zaščito stenskih površin. S to kombinacijo dosegamo tudi čudovite estetske učinke, prav med stenskimi ploščicami imamo odlično izbiro.

Talne keramične ploščice v kombinaciji z ostalo kopalniško opremo

Paziti moramo na to, da se talne keramične ploščice dobro kombinirajo s preostalo kopalniško opremo, predvsem z vgradnimi elementi, kot je tuš kad. Nekatere kose opreme bomo povsem brez težav postavili tudi v končano kopalnico, ki je prekrita s ploščicami, a to še zdaleč ni zagotovljeno. Kar nekaj opreme bo treba namreč vgraditi, pri čemer upoštevamo tudi talne obloge. Poleg tega potrebujemo dostop do vodovoda in kanalizacije, tudi to je treba dobro načrtovati.

V praksi bo največ dela z oblikovanjem prostora za tuš kad, odvisno seveda od tega, kakšno kad imamo v mislih. Nekatere sodobne izvedbe so zelo elegantne in ne zahtevajo kakšnih posebnih posegov v površino, imamo pa na voljo različne modele, ki so s tega vidika morda nekoliko bolj zahtevni. V vsakem primeru seveda premislimo o tem, kako bo potekala vgradnja in kaj vse moramo postoriti. Takšni premisleki pridejo v poštev tudi pri prenovi kopalnice.

Pomembno je, da se talne keramične ploščice dobro kombinirajo s preostalo kopalniško opremo

Talne keramične ploščice v kuhinji

V kopalnici so ploščice izjemnega pomena in gotovo veljajo kar za nepogrešljivo opremo. A podobno je tudi v kuhinji. V tem prostoru imamo pravzaprav opravka z nekaterimi podobnimi obremenitvami, predvsem z visoko vlažnostjo in neposrednimi vplivi vodnih curkov, pa tudi z raznimi madeži, ki jih ne želimo videvati na občutljivih materialih. To pomeni, da imajo keramične ploščice tudi v kuhinji zelo pomembno nalogo. Tla ščitijo pred madeži in vlago, predvsem pa stanovalcem omogočajo vzdrževanje visokega higienskega standarda, ki bo gotovo pripomogel k višji kakovosti bivanja in bolj prijetnemu delu v kuhinji. Navsezadnje so talne keramične ploščice zelo enostavne za čiščenje, tako da se bodo čiščenja brez negodovanja lotili tudi tisti, ki se hišnim opravilom sicer radi izogibajo.

Tudi v kuhinji imamo na voljo različne keramične ploščice, tako talne kot stenske. Talne ploščice so naravnost nepogrešljive, saj imajo tla veliko površino in so tudi pogosto na udaru raznih obremenitev. A prav tako se pogosto odločamo za stenske ploščice, predvsem okoli štedilnika, kjer imamo opravka z nepredvidljivimi mastnimi madeži. Imamo pa v tem primeru na voljo še nekatere alternative za zaščito, medtem ko talne keramične ploščice v kuhinji ne dopuščajo veliko alternativnih možnosti.