Sončni kolektorji

Sončni kolektorji

Sončni kolektorji se imenujejo tudi solarni kolektorji. To je naprava, ki shranjuje in sprejema sončno sevanje v obliki toplotne energije v posebnem hladilniku. Infrardeči spekter so dolge valovne dolžine, ultravijolične pa so kratke. Sončno sevanje obsega obe. V povprečju okoli 1000 vatov znaša moč sončnega sevanja na kvadratni meter zemljine površine. Odvisno pa je od orientacije, lokacije in vremena.

Termin sončni kolektorji uporabljamo za naprave, ki segrevajo vodo za ogrevanje ali sanitarno vodo.

Eden izmed najbolj ekoloških in ekonomičnih načinov segrevanja vode je z pomočjo sončnih kolektorjev, saj ne izpuščajo emisij. Do 80% potreb po topli vodi lahko z njimi dosežemo. Kuhanje, tuširanje, ogrevanje prostorov, uporaba pomivalnih in pralnih strojev, za vse to potrebujemo toplo vodo. Z moderno tehnologijo lahko vzdržujemo toplo vodo od 3 do 4 dni in porabimo polovice električne energije.

Sončni kolektorji se najbolj uporabljajo na Kitajskem. 75% je cena sončnih kolektorjev manjša kot na zahodu, saj proizvedejo 80% vseh kolektorjev.

V Izraelu in še v nekaterih drugih državah je uporaba sončnih kolektorjev po zakonu obvezna, vsaj za segrevanje vode.

Med varovalne ograje spada električni pastir. Naprava je nameščena okoli pašnika in v njej je električni tok. Električni pastir preprečuje dostop divjadi do posevkov in preprečuje beg živine, naj bo to govedo ali različne drobnice. Aparat je priključen na ograjo, v katero pošilja električne impulze in na zemljo. Električni tokokrog se sklene, ko se žival dotakne ograje. Iz pašnega aparata po ograji, skozi žival v zemljo in po zemlji nazaj v pašni pastir steče električni tok. Tok ne steče, če tokokrog ni sklenjen, visoka napetost pa se pojavi ob vsakem impulzu.

Od nekje med 4000 in 6000 volti se šteje visoka napetost. Močan tokovni sunek se povzroči ob dotiku električnega pastirja. Občuti se ga kot oster, kratek in močan udarec. Tokovni sunek je dovolj učinkovit, da živini ostane v spominu, je pa sicer ta šok neškodljiv.