rekuperacija

Rekuperacija ima za in proti razloge

Zavedati se je treba, da je gradnja danes drugačna kot leta nazaj. Obvezen sestavni del zmeraj bolj postaja rekuperacija oziroma prezračevanje.

Dve vrsti rekuperacije obstajata na trgu. Ena je centralna, kjer cevi iz vseh prostorov vodijo v en, centralni sistem za prezračevanje. Druga je lokalna, ker je v vsakem prostoru neposredno na zunanjo steno nameščen rekuperator.

V bivalnem prostoru imamo vedno svež zrak. Rekuperacija preprečuje nastanek plesni, in ustrezne vlažnosti. Ker so vgrajeni grelci je manj izgub toplote v zimskem času. Je alergikom prijazno, saj filtri poskrbijo, da v prostorih ni cvetnega prahu in drugih ostalih nečistoč iz okolice

Pri centralnem sistemu je prisoten zvok iz zunanjosti, iz okolja. Po pripovedovanju prijateljice, ki ima parcelo zelo blizu avtoceste. Njen sosed pa ima vgrajen centralni sistem in pravi, da je prisoten , hrup iz okolja.

Drugi prijatelj trdi, da ima odlično prezračevanje, a se vedno voha smrad iz okolice. Sosednji objekti se ogrevajo s trdim gorivom, lesom in zahaja vonj po dimu.

Vse skupaj tudi podraži investicijo.

Rekuperator je prezračevalna naprava s toplotnim izmenjevalcem. V katerem izrabljeni zrak prenaša energijo na svež dovodni zrak. Ventilatorja v rekuperatorju uravnavata pretok zraka. Za njegovo čistost pa skrbijo filtri. 95% učinkovitost vračanja energije imajo rekuperatorji Zehnder. Minimalne izgube lahko delno nadomestimo tudi s prigrajenim vodnim grelcem, geotermalnim izmenjevalcem ali klimatsko napravo. Hkrati naprave omogočajo tudi pohlajevanje.

Izredno nizka višina vgradnje je glavna prednost sistema Zehnder. Skozi ovalne plošče se dovaja sveži zrak.

Hitra montaža, preprosta uporaba in enostavna vgradnja so prednosti sistema Zehnder. Odlikuje ga izredno učinkovito prezračevanje in odlična funkcionalnost.

Podjetje Zehnder in prednosti inovativnega prezračevalnega sistema. Vsebuje fleksibilno ploščato cev, ima popolnoma gladko notranjo površino. Podjetje Zehnder uporablja visoko kakovostne umetne uporabe s higienskimi certifikatom. Lahko centralno nastavimo količino zraka, sistemi so sestavljeni majhni tlačni padci in centralno nastavljiva količina zraka.