vrtavkasta-brana-cena-cena

Najpomembnejša kmetijska mehanizacija

Ne glede na to, da se pri kmetovanju poslužujemo najrazličnejših pripomočkov in za praktično vsako opravilo poznamo posebej prilagojeno orodje, so nekateri kosi gotovo bolj nepogrešljivi od drugih. To pomeni, da lahko pri izbiri mehanizacije sprejmemo nekatere kompromise, opremimo se s kakovostnimi kosi, ki bodo najbolj uporabni, pri drugih pa lahko najdemo druge rešitve ali pa se zadovoljimo z nekoliko bolj osnovnimi modeli.

Katera kmetijska mehanizacija je najpomembnejša? To je nemogoče reči, saj ima vsak uporabnik svoje potrebe in na podlagi teh zahtev ugotavlja, kateri kosi bodo najbolj uporabni. Pri obdelavi zemlje je verjetno ključnega pomena v vsakem primeru vrtavkasta brana, ki je precej univerzalna pri vseh opravkih, pri katerih imamo v mislih pripravo površine za sejanje poljščin. Vrtavkasta brana je nepogrešljiva predvsem na zahtevnejših terenih, ki jih brez učinkovite opreme težko uspešno obdelamo, seveda pa je mehanizacija te vrste v veliki meri prilagojena tudi zahtevnejšim uporabnikom, ki imajo opravka z večjimi površinami. Jasno je, da bo morala biti vrtavkasta brana odlično pripravljena na svoje delo, saj lahko le tako sploh nadaljujemo z delom in v končni fazi pričakujemo kakršnekoli rezultate.

Veliko odgovornosti imamo torej že pri izbiri mehanizacije, ki jo uporabljamo v samem začetku pri obdelavi kmetijskih površin. Vrtavkasta brana pri tem ni edini pomemben kos opreme, treba bo izbrati še drugo mehanizacijo. Nekaj več svobode načeloma dopušča kmetijska mehanizacija, ki jo uporabljamo kasneje, pri sejanju in obdelavi pridelka, seveda pa tudi v teh primerih ne moremo sklepati prevelikih kompromisov. Nato pa je spet pomembno, da poskrbimo za učinkovito pobiranje in spravilo pridelka.

Raznorazna kmetijska mehanizacija pride v poštev seveda tudi pri drugih opravilih na kmetiji, predvsem pri spravilu sena in pri skrbi za živali. Ne pozabimo še na obdelavo lesa in druge opravke, ki zahtevajo prilagojeno opremo. Vsak bo moral sestaviti svojo kombinacijo najboljših pripomočkov.