toplotna črpalka za ogrevanje

Katera toplotna črpalka za ogrevanje je najboljša?

Toplotne črpalke so pravi hit pri tistih uporabnikih, ki cenijo prednosti napredne opreme za ogrevanje svojega stanovanja. Še posebej dobro se obnesejo v novogradnjah, predvsem v dobro izoliranih stanovanjskih prostorih, kjer res dosegamo vrhunske izkoristke in imamo minimalne stroške z ogrevanjem. A za tak učinek moramo najprej izbrati pravo toplotno črpalko, tako da nas čaka kar nekaj dela – na izbiro imamo namreč več izvedb, ki ponujajo različne učinke.

Katera toplotna črpalka za ogrevanje ponuja najboljši učinek? Na to vprašanje ne moremo dobiti točnega odgovora, saj je izbira vedno odvisna od dotične situacije in okoliščin. Lahko pa izpostavimo nekatere toplotne črpalke, ki jih za ogrevanje stanovanja najpogosteje uporabljajo povprečni uporabniki.

Toplotna črpalka za ogrevanje stanovanja

Če želimo ogrevati običajno stanovanje, bo verjetno najboljša toplotna črpalka zrak voda. Ta je najbolj enostavna in tudi najcenejša izvedba, a vseeno lahko zagotovi zanesljivo in dovolj zmogljivo ogrevanje za običajno stanovanje.

Največja prednost je v tem, da toplotna črpalka za ogrevanje ne potrebuje kakšne posebne dodatne opreme. Zunanja enota je kompaktna in jo lahko namestimo skoraj kamorkoli, zato so takšne črpalke primerne za različna stanovanja, tudi če nimamo na voljo večjih zunanjih površin. Poleg tega se lahko toplotna črpalka za ogrevanje kombinira tudi z drugimi sistemi, kar je v pomoč v podnebnih pasovih z dolgimi in mrzlimi zimami. Lahko pa se seveda odločimo za drugo izvedbo toplotne črpalke.

Toplotna črpalka za ogrevanje v zahtevnih razmerah

Najbolje se toplotna črpalka za ogrevanje obnese v dobro izoliranih stanovanjih in ob zmernih temperaturah preko zime. Že res, da tudi toplotna črpalka zrak voda lahko deluje pri ekstremno nizkih temperaturah, recimo tudi do -30 stopinj Celzija, a dolgotrajna zima z ekstremnimi temperaturami vseeno narekuje izbiro druge izvedbe. Običajno je to zemlja voda, ki je še vedno dovolj poceni, a bolj zmogljiva.