paradontoza

Kako nevarna je paradontoza?

Za zobe moramo dobro skrbeti, predvsem zato, ker imamo v nasprotnem primeru lahko velike težave. Pojavijo se razni problemi, ki sprva niti niso posebej moteči, se pa hitro razvijejo v bolezni, ki imajo lahko trajne posledice. To pomeni, da že z minimalnimi ukrepi v začetku preprečujemo možnost za nastanek hudih bolezni in težav, med najpogostejšimi je gotovo paradontoza. Kako nevarna bolezen je to in kako se lahko najhujšim učinkom zanesljivo izognemo?

Predvsem se moramo zavedati, da je paradontoza dokaj pogosta in se precej hitro pokaže, če nekoliko zanemarimo ustno higieno. V začetku sicer ni zelo nadležna ali nevarna, a to še ne pomeni, da bo takšna tudi ostala. Ravno to je največji problem, bolezen se hitro razvija in prinaša vedno več težav in nevarnosti. Kaj lahko se izkaže, da bo treba stanje reševati z operacijo, kar gotovo ni najboljša opcija, sploh če vemo, da lahko dobro ukrepamo že s preventivo.

Preventiva za paradontozo

Če za svoje zobe dovolj dobro skrbimo, nam paradontoza verjetno ne bo povzročala nikakršnih težav. Vnetje namreč nastane ob nabiranju zobnih oblog, ki jih sicer učinkovito odstranimo že z rednim ščetkanjem in nitkanjem, še posebej, če imamo ob tem tudi dober nadzor nad svojo prehrano.

Med preventivne ukrepe se uvrščajo tudi storitve zobozdravnikov. Dentalna akademija opravlja preventivno čiščenje zob in druge posege za brezhibno ustno higieno, seveda pa se razvoju bolezni izognemo tudi z rednimi pregledi in hitrim zdravljenjem, če se pokažejo prvi znaki.

Kako se paradontoza zdravi?

Zdravljenje paradontoze je povsem odvisno od tega, kako poteka razvoj bolezni. V samem začetku je učinkovita že preventiva in posebno zdravljenje pravzaprav sploh ne bo potrebno. Prav tako imamo pri zgodnjem zdravljenju na voljo več enostavnih in učinkovitih možnosti, na primer lasersko zdravljenje. Kasneje enostavnih rešitev ni, potrebna bo operacija, ki je bistveno manj prijetna.