Brunarice

Hiša po meri

Vsaka stavba je zgrajena po določenem načrtu, ki je prilagojen željam in potrebam naročnika. Le redke pa omogočajo toliko prilagodljivosti kot lesene brunarice. V tem primeru gre večinoma za precej enostavne zgradbe, izdelane pretežno iz lesa. Pogosto se uporabljajo za občasno rabo, na primer kot počitniške hiške, povsem možno pa je seveda v takšni hiši tudi redno živeti. Lesene hiše imajo poleg popolne prilagodljivosti še mnoge druge prednosti, ki jih lahko zagotovi kvalitetno tesarstvo. Veliko pa je odvisno že od tega, kako bomo objekt načrtovali.

Funkcionalnosti brunarice

Prav zaradi tega, ker je celoten objekt izdelan iz lesa, je treba posebno pozornost nameniti nekaterim pomembnim funkcionalnostim. Les je sicer zelo dober material za gradnjo, če izberemo prave elemente in pravi les. Material ima že sam po sebi relativno dobre izolacijske lastnosti, poleg tega pa seveda ne zahteva posebnih dekorativnih dodatkov ker ima visoko estetsko vrednost. Vseeno pa na obeh področjih potrebuje nekaj pomoči. Glede izolacije se običajno vgradi dodaten izolacijski sloj – pri tem dobro tesarstvo ponudi kar nekaj opcij, izolacija pa je opravljena hitro in brez večjih posegov, tudi na že končanih objektih. Estetike objekta sicer ne gre spreminjati, je pa treba les vseeno ustrezno obdelati – ker gre za naravni material, moramo pričakovati in predvideti njegovo obnašanje in spremembe skozi čas. Brunarice so izpostavljene raznim dejavnikom, ki lahko vplivajo na podobo in uporabnost materiala, zato je treba les večinoma ustrezno zaščititi pred temi faktorji. Spet pride v poštev tesarstvo, ki poskrbi za takšna opravila.

Brunarice dopuščajo zelo veliko svobode pri oblikovanju in opremljanju, seveda pa se moramo najprej posvetiti tistim ključnim zadevam, brez katerih bo objekt neuporaben. Le malo pozornosti in truda moramo vložiti ter izbrati zanesljivo tesarstvo, pa bo končni izdelek res navdušujoč, ne glede na to, ali bo šlo le za vikend ali pa za redno bivanje.