Epoksi tlaki

Epoksi tlaki

Epoksidne smole ponujajo izjemne lastnosti pri izdelavi tlakov. Hkrati pa omogočajo tudi več kombinacij in variacij, s čimer lahko dosežemo različne učinke, predvsem različne stopnje zaščite površine in obstojnosti pod velikimi obremenitvami. Poleg tega imamo s tem seveda na voljo različne rešitve, ki ponujajo različno ceno in različne načine izdelave, torej gre prav za dejavnike, ki so pri izbiri tlaka izredno pomembni. Dobro je preučiti različne opcije in se odločiti za tisto, ki bo ponudila najboljše možne rezultate.

Epoksi premaz za beton

Najbolj enostavna rešitev bo verjetno kar epoksi premaz za beton, ki je zelo enostaven za uporabo, a vseeno ponuja prepričljivo zaščito površine. Nanaša se seveda na beton, zato je pomembno, da imamo pripravljeno ustrezno betonsko ploščo. Lastnosti takšnega tlaka niso toliko odvisne od epoksi premaza kot od same podlage, zato se moramo pozorno posvetiti že izdelavi betonske plošče, kar pa ni velik problem za tiste, ki niso ravno zelo zahtevni pri uporabi svojega tlaka. Epoksi premaz za beton je tako odlična opcija za domače uporabnike in manj zahtevno industrijsko uporabo – dobro ščiti pred kemičnimi sredstvi in blažjimi mehanskimi obremenitvami, predvsem pa ponuja izjemno ugodno ceno in enostavno izdelavo.

Drugi epoksi tlaki

Poznamo še kar nekaj alternativ, predvsem tlake, ki se izdelajo v več plasteh in s tem omogočajo poljubno prilagoditev lastnosti.

Med priljubljenimi izbirami so samorazlivni epoksi tlaki, ki ponujajo zelo privlačno razmerje med kakovostjo in ceno. So zelo učinkoviti v svoji vlogi in lahko preživijo tudi večje obremenitve in dolgotrajno uporabo, kljub temu da so še vedno precej poceni in enostavni za uporabo. Zato jih pogosto srečujemo v večjih in dokaj obremenjenih prostorih, na primer v šolah in bolnišnicah, pa tudi v industrijskem okolju.

V najzahtevnejših okoljih sicer pridejo v poštev debelejši epoksi tlaki, ki se odlično obnesejo tudi pri večjih mehanskih obremenitvah. Takšni tlaki se običajno izdelajo po naročilu s točno določenimi lastnostmi.